Kállay: Lehet élni bor nélkül, de nem érdemes

Lehet bor nélkül élni, de nem érdemes – ezt a Magyar Bor Akadémia elnöke, Kállay Miklós mondta a Bikavérünnep megnyitóján. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő bemutatta a borvidékről kiadott könyvet, majd újabb kezdeményezéssel állt elő: készüljön el egy – szintén a borvidékről szóló – honlap is. Kihirdették a borvidéki borverseny eredményét, átadták az elismeréseket. Az év bortermelője Lamport József, a év szőlőtermelője dr. Varga István, a 2013-as év borgasztronómusa Nagy László lett. Csütörtök este hivatalosan is megnyílt a 18. Egri Bikavér Ünnep, vasárnap estig 36 borászat 118 borát lehet kóstolni, 19 étterem készített a borokhoz ételeket.

Az Egri Bikavér Ünnepe méltó emlékezés az egri borvidék hőseire, ez a pár nap kiemelten róluk szól – mondta Tarsoly József hegybíró a megnyitón. Ez a borvidék képes 18. alkalommal is 118 kiváló bort és hozzá társított ételeket kínálni. Lehet élni bor nélkül, de nem érdemes – ezt már Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke elnöke mondta köszöntőjében. Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban elhanyagolták a bikavért, de az itt dolgozó fiatal és idősebb generáció úgy gondolta: ennek a bornak jelentősége van mind az egri mind a magyar szőlő és borágazat szempontjából.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke szerint a világon nagyon kevés város van, amely ennyire kötődik a szőlő- és borkultúrához, mint Eger. Amikor sikeres agrárágazatot kell megneveznie, a minőségi borkészítést szokta mondani. Úgy látja: egyre több a minőségi bort kínló és kedvelő, a tudatos fogyasztó.
Habis László polgármester erről azt mondta: 20 ország 140 szakértőjét fogadta a város, bemutatták a legkiválóbb dűlőket. A borászokat arra kérte: fogjanak össze, tegyenek együtt az egri borvidék felemelkedéséért.
A 2013-as év egri szőlőtermelője dr. Varga István lett, a bortermelőknek járó elismerést Lamport József, a Thummerer Pince főborásza kapta. A 2013-as éve borgasztronómusa Nagy László.
Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő az egri borvidéket bemutató könyvről azt mondta: közös eredmény, hogy megszületett. A képviselő új kezdeményezéssel állt elő: Márton napra készüljön el a borvidék honlapja.
Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kihirdette a borvidéki borverseny eredményét. 160 mintát kaptak 33 pincészettől, 158 bor érmes lett.
Az Egri Bikavér Ünnepével együtt nyitották meg a XXVI. Agria Nemzetköz Folkhétvégét. Három éve fonódik össze a két rendezvény. A bikavérünnep vasárnap estig tart, harminchat borászat kínál 118-féle bort.