Ragyogott a Csillag, folyt a Bikavér

Vincze Béla 2009-es Arcanuma lett a borünnep legjobb bikavére, a legjobb étel-bor párosításért pedig a Hangácsi Pincészetet és a Hotel Balneót díjazták. A Bikavérünnepen együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és az Egri Hegyközség: a kulturált borfogyasztást és az egri borokat szeretnék népszerűsíteni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a négy nap alatt mennyien voltak kint az ünnepen, általában naponta 8-10 ezer ember szokott borozgatni az Érsekkertben.

A szökőkút és a tópart volt a legkedveltebb, szombaton már ideális volt az idő a fesztiválozásra. Teltház volt a Bikavérünnepen. Sokan felépítették magukban a borsort, vagyis tudatosan kóstolták a rozékat, az Egri Csillagokat és a Bikavéreket. Nemcsak a borokról szólt a négy nap. Harminchat borászat egy-egy borához készültek az ételek.
A jótékonyság is megjelent a Bikavérünnepen. A Round Table egri asztala itt adott át egy motoros szívó berendezés az egri mentőszolgálatnak, valamint egy több mint háromszázezer forint értékű támogatást táborozáshoz a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetségének.
Kiválasztották az ünnep legjobb bikavérét. Csak olyan borral lehetett nevezni, amely kóstolható volt a bikavérünnepen. 31 borász küldött be mintát, az Egri Bikavér Lovagrend nem pontozással, hanem párosítással választotta ki a legjobbat. Vincze Béla 2009-es Arcanuma lett a győztes, ez a bor a Vinagorán is aranyérmet kapott. A Hangácsi Pincészet 2011-es bikavére és a Hotel Balneo grillen sütött sertéstarjája vörösboros zöldségekkel és kéksajtos burgonyával – ez lett a legjobb étel -bor párosítás a zsűri szerint. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és az Egri Hegyközség együttműködési megállapodást írt alá. A kulturált borfogyasztást és az egri borokat szeretnék népszerűsíteni.
Vasárnap a Donát-szoborhoz vonultak a fertálymesterek, a borlovagrendek és a borbarát hölgyek. A szent szobránál azért könyörögtek Istenhez, hogy legyen meg minden embernek a mindennapi tápláléka, és tartsa távol az elemi csapásokat. Áldást kértek a földet megművelő ember munkájára.