Katasztrófavédelmi évértékelő

Az elmúlt évben teljesen átalakult a katasztrófavédelmi szervezet, az új jogszabályok a védelmi igazgatás rendszerét is alapjaiban változtatták meg. Az ország többi megyéjéhez hasonlóan Hevesben is egységes bevetésirányítás jött létre. A korábbi kettős feladatrendszer, a tűzvédelem és polgári védelem kibővült az iparbiztonsággal. A tűzoltók közel 2800 eseményhez vonultak ki, ami 10 százalékos csökkenést mutat a tavalyi évhez képest – hangzott el a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évértékelő tájékoztatóján.

A tavalyi év és az előző évek adatainak összevetése alapján elmondható, hogy a katasztrófavédelmi szervezetek 2012-es integrációja, az ehhez kapcsolódó új hatósági és műveletirányítási szemlélet beváltotta a hozzáfűzött reményeket, ami a Heves megyei adatokon is látszik – kezdte évértékelő beszédét Csontos Ambrus, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Tavaly a megyében összesen 2775 eseményhez vonultak a tűzoltók, ebből 1800 tűzeset, közel 600 pedig műszaki mentés volt. A tavalyi vonulási statisztika a 2011. évihez képest több mint 10 százalékos csökkenést mutat. Tavaly a különböző káresetek miatt 22 civil személy vesztette életét, ugyanakkor 168-an szenvedtek különböző sérüléseket. A számok alapján tavaly 5 százalékkal kevesebben vesztették életüket, a sérülések száma pedig ötödével csökkent
A megelőzéssel kapcsolatos hatósági tevékenység eredményességét bizonyítja, hogy jelentősen mérséklődött a viharokkal, esőzésekkel kapcsolatos beavatkozások száma. A korábbi kettős feladatrendszer, a tűzvédelem és polgári védelem kibővült az iparbiztonsággal. A katasztrófavédelemnél, megyei szinten 350 fő a hivatásosok létszáma. A települések új polgári védelmi besorolása miatt pedig további 4000-4800 főt lehet rövid idő alatt mozgósítani. Képzésük és kiképzésük már tavaly elkezdődött.