NŐ az esély

„NŐ az esély” néven képzési programot indított az Országos Roma Önkormányzat a roma nők foglalkoztatásának növelésére. Ennek keretében ezer roma nő kaphat szakképzést, majd munkát a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben. A 2014 augusztus végéig tartó országos programra a hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküliek jelentkezését várják. Az érdeklődőknek Egerben, a Megyeházán tartottak toborzó és tájékoztató napot.

A roma nők foglalkoztatottsági aránya Magyarországon aggasztóan alacsony, mindössze 10 százalék. Ezt a számarányt szeretnék növelni a romák társadalmi felzárkóztatása és integrációja érdekében. Ennek a célkitűzésnek az első lépcsője az Országos Roma Önkormányzat által indított „NŐ az esély” program.
Az érintettek többek között ápolási asszisztens, kisgyermekgondozó, -nevelő, szociális gondozó és ápoló, óvodai dajka, és roma szociális segítő képzést kaphatnak. Erre európai uniós forrásból 1, 3 milliárd forint áll rendelkezésre.
A jelentkezők szakmát, munkalehetőséget várnak a projekttől. Heves megyében 60-80 fő kap erre esélyt.
A képzésre jelentkezők először kompetencia-felmérésen és egészségügyi szűréseken vesznek részt. A lehetőséget megkapó ezer roma nő megélhetési támogatást és utazási kedvezményt is kap a képzések idejére.
A sikeres vizsgát tevők elhelyezkedési esélyeit a program második, közel másfél milliárd forintos eleme segíti, amely egy éves támogatott foglalkoztatást és a munkavállalók továbbképzését biztosítja majd.