Ismét iható a víz az öt mátrai faluban

Megszűnt a korlátozás, újra iható a víz Bodony, Parád, Parádsasvár, Mátraballa, és Mátraszentlászló településeken – tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a Tv Egert.

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2014. július 7-én határozatban rendelte el öt Heves megyei településen – Bodonyban, Parádon, Parádsasváron, Mátraballán, és Mátraszentlászlón – hogy a hálózati vizet ivás, étel- és italkészítés, illetve fogmosás előtti fel kell forralni, mert abban kedvezőtlen mikrobiológiai változások megjelenését jelentette az ivóvíz-szolgáltató Észak-magyarországi regionális Vízművek Zrt.
A népegészségügyi szakigazgatási szerv kötelezte az ÉRV Zrt.-t mint a települések közüzemi vízhálózatának üzemeltetőjét, hogy a lakosságot megfelelően tájékoztassa, valamint a közüzemi ivóvíz megfelelő mikrobiológiai minőségéről gondoskodjék, és ezt akkreditált laboratóriumi eredményekkel igazolja.

Az üzemeltető a határozatban foglaltakat elvégezte, a vízbiztonság fenntartásához szükséges intézkedéseket megtette, az ivóvíz minőségét akkreditált laboratóriumi eredményekkel igazolta. Pénteken a megyei tisztifőorvos a fenti határozatot visszavonta és hozzájárult az említett településeken a hálózati víz ivóvízként történő felhasználásáéhoz. Az ivóvíz forralás nélkül is biztonsággal fogyasztható, egyik településen sem tartalmaz coliform baktériumokat – áll a megyei tisztifőorvos sajtóközleményében.