Idegen földben nyugodva

Vitéz Barankay József rohamtüzér százados, a második világháborúban elhunyt katona holttestét tavaly szállították haza Ukrajnából, és temették el a Fiumei úti nemzeti sírkertben. A százados életútjáról, megtalálásáról, újratemetéséről tartott előadást a Regula Hadtörténeti Klub szervezésében Maruzs Roland őrnagy a Polgárok Házában.

Közel hetven évig feküdt idegen földben Vitéz Barankay József százados, aki 1944. júliusában bombatámadás következtében halt hősi halált. a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztályának munkatársai tavaly nyáron találták meg, majd hozták haza a százados hamvait. A katonát személyi igazolójegye alapján azonosították. A kiváló százados életútjáról, megtalálásáról, újratemetéséről tartott előadást Maruzs Roland őrnagy a Regula Hadtörténeti Klub előadásán a Polgárok házában.
Barankay József százados példakép volt egykori tanítványai, tüzérei és bajtársai számára. Rábízták a rohamtüzérség megszervezését, és hőstetteiért kitüntették a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel, melyet csupán huszonkét kiváló magyar tiszt érdemelt ki.