Bor, mámor, Eger – megkezdődött a Bikavérünnep

Az év szőlőtermelője Rozsnyai Mihály, bortermelője Tóth Ferenc, borgasztronómusa Bányai Róbert lett. Hivatalosan is megkezdődött az egri bor legnagyobb és legrégebbi ünnepe. Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára megnyitójában azt mondta: van jövőképük az egri borászoknak – ezt jelzi, hogy már 17 éve megtartják a Bikavérünnepet. Az új márka, az Egri Csillag pedig azt mutatja: van összefogás is. Az Érsekkertben száz bort, tízféle évjáratot lehet kóstolni vasárnap estig, a bikavér mellett Egri Csillagot és rozét is. Az éttermek Egerre jellemző, a Bikavérhez illő ételekkel készültek.

Táncosok vonultak a Dobó tértől az Érsekkertig. Ők a jubiláló, XXV. Agria Nemzetközi Folktalálkozóra érkeztek. Idén a Bikavérünneppel közösen tartják. Habis László polgármester köszöntőjében összekapcsolta a bort és a zenét: mindkettőnek sok arca van, és hatására szárnyalhatunk – mondta. Úgy látja: a kettő kiváló párost alkot.
Komoly alapokat raktak le azok, akik 17 évvel ezelőtt kitalálták az Egri Bikavér ünnepét – ezt Tarsoly József hegybíró mondta a megnyitón. Úgy látja: jól döntöttek akkor, amikor az Érsekkertbe hozták a rendezvényt. Jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy már nemcsak bikavért, hanem Egri Csillagot és rozét is lehet kóstolni a borünnepen.
Zilai Zoltán, a  Magyar Bor Akadémia főtitkára a fesztivál látogatóit arra kérte: használják ki az alkalmat, és figyelmesen kóstoljanak, beszélgessenek a termelőkkel. Szerinte az, hogy már 17 éve megrendezik a bikavérünnepet, jelzi: az egri borászoknak van jövőképük, az új márka, az Egri Csillag pedig azt mutatja: van összefogás is.
Bor, Gárdonyi, 1552 – ez az idei év fő egri üzenete – fogalmazott a polgármester. Azt kívánta mindenkinek, hogy találjon rá arra a varázslatra, amely Gárdonyit is megfogta Egerben. A ragyogás éjszakája és hétvégéje Magyarország legkedveltebb és legeredményesebb borvidékén – így ajánlotta a négynapos borünnepet. A 2012-es év legjobb egri szőlőtermelőjévé Rozsnyai Mihályt választották, aki 55 éve telepítette az első szőlőjét, ezt a munkát 82 évesen ma is folytatja.
Az év borgasztronómusa Bányai Róbert lett. Tbb mint 30 éve dolgozik a szakmában, segíti az egri borok méltó felhasználását. Az év bortermelője pedig Tóth Ferenc borász, akit a kadarka nagykövetének is tartanak. A díj átvételekor azt mondta: mindig a fogyasztókon keresztül kell értékelni a borokat. Körülbelül 160 bor nevezett idén a borvidéki borversenyre, hét kategóriában díjazták a borokat. A hétből három kategóriát a Thummerer Pince nyert, övék lett a legjobb Egri Bikavér, a legjobb Egri Csillag és a legjobb vörösbor. Huszonegy étterem, harmincnyolc borászat és több mit száz bor. Már a megnyitó előtt is folyt a kóstolgatás.
Péntek este többek között Veszelka Kommandó és lemezbemutató Kerekes Band koncert lesz, szombaton délután kezdődik a traktorszépség- és gyorsulási verseny. Eger is csatlakozik a Koccintáshoz, a legkedveltebb borvidéki település az lesz, ahol a legtöbben koccintanak egyszerre. Este a XXV. Agria Nemzetközi Folktalálkozó szereplői tartják gálaműsorukat, föllépnek a Fölszállott a páva győztesei is. Stand-up show, Besh O Drom koncert – még ez is szombati program. Vasárnap a Donát-dűlőben könyörögnek a jó termésért.