Az élővilágot kutatják

Mintegy 150 millió forintot nyert a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és társszerve a Szlovák Természetvédelmi Hivatal a határ két oldalán található dombvidéki tájak természeti állapotának fenntartására, hosszú távú megőrzésére. A program keretében a felek közös terepi felméréseket, kutatásokat végeznek, majd az eredményeket együtt értékelik ki.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és szlovákiai partnere az elmúlt években számos sikeres programot hajtott végre közösen. Tapasztalataik szerint a határ két oldalán található természeti értékek és a biológiai sokféleség fenntartása csak szoros együttműködésben valósulhat meg . Tavaly októberben indult legújabb közös pályázatuk, melynek során a Heves-Borsodi-dombság, illetve a szlovákiai Cseres Hegység és a Bódvai-dombság élővilágának állapotát mérik fel.
A terepi kutatási munkák egy hónapja kezdődtek meg, emellett a magyar és szlovák természetvédelmi szakemberek szakmai továbbképzéseken is részt vesznek. A pályázat az Európai Unió támogatásával 504 ezer euróból valósul meg és 2014. szeptember 30-án zárul.