Fókuszban a születés

A Bábafához tett kirándulással elkezdődött a „Születés hete” nevű rendezvénysorozat Egerben is. Május 12-ig változatos programokkal így szüléssel, születéssel kapcsolatos előadásokkal, gyermekhordozó eszközök bemutatásával, szoptatási tanácsadással várják az érdeklődőket a szervezők. A résztvevők válaszokat kaphatnak olyan kérdésekre mint pl. „Milyen gyakran szoptassam?”, Hogyan altassam el? vagy „Mire jó a babamasszázs?”

Tizenegy éve indult útjára a Születés Hete programsorozat, melyet idén május 5–12. között rendeznek meg országszerte, így Egerben is. A szervezők célja, hogy az érdeklődők hasznos információkhoz jussanak a várandóssággal, szüléssel, születéssel, szoptatással és csecsemőgondozással kapcsolatban. Gyakorló és nemrégiben szült édesanyák osztják meg tapasztalataikat szülésük élményéről, a babával töltött első időszak örömeiről, nehézségeiről. Szó lesz a szoptatás és táplálás fontosságáról, mikéntjéről, valamint az idegrendszeri fejlődésre gyakorolt hatásáról is.
A foglalkozásokon a leendő szülők elsajátíthatták a babamasszázs fogásait, technikáit is. A szakember szerint a szeretetteljes érintésnek számos jótékony hatása ismert.
A tapasztalatok azt mutatják, az egyik legnépszerűbb program a nyílt nap meghirdetése a Markhot Ferenc Kórház Szülészeti Osztályán. Itt a leendő anyukák megismerhetik a szülés alternatív lehetőségeit, az anyatejes táplálás fontosságát és a kórház baba-mama barát szolgáltatásait. A programhoz idén egy előadás is kapcsolódik, május 8-án, szerdán 17 órától dr. Szánthó-Holló György szülészorvos beszél a természetes szülésről a Barkóczy utca 11. szám alatt.