Levelek a Don-kanyarból

Levelek a Don-kanyarból címmel kiállítás nyílt a Dobó-bástyában Kopasz Ferenc gazdászati őrnagy, egykor Egerben élt katona hagyatékából. A kiállítás apropóját adja az is, hogy az egri 14. honvéd gyalogezred hetven évvel ezelőtt tért vissza a doni harcokból.

Az Egri Érseki Fiúkórus műsora idézte föl a Donnál harcoló katonák és hozzátartozóik szenvedéseit a Dobó István Vármúzeum kiállításmegnyitóján. A Vármúzeum most nyíló tárlata Kopasz Ferenc gazdászati őrnagy levelezőlapokból, fotókból álló hagyatékára épül, aki annak idején Egerből indult a Don-kanyarhoz. Az őrnagy naplószerűen írta meg levelezőlapjait, melyek pontos képet adnak a Donnál harcoló katonák mindennapjairól. A kiállítás apropóját adja az is, hogy az egri 14. honvéd gyalogezred hetven évvel ezelőtt tért vissza a doni harcokból.
A hagyatékot a Vármúzeum saját anyagával egészítette ki.
A Don-kanyarnál zajló küzdelem a magyar hadtörténelem egyik legszomorúbb és legvitatottabb időszaka. 1942-ben állították fel a 2. magyar hadsereget, melyet német követelésre a keleti hadszíntérre küldtek harcolni. A hadsereg 1943 januárjában a Sztálingrád körzetében vívott küzdelmek során súlyos veszteségeket szenvedett, több mint 120 ezer férfi nem tért haza.
A kiállítás július 7-éig tekinthető meg a Dobó-bástyában.