Jobbik: Az egri vár tényleg legyen az egrieké

Fontos, hogy az állam átveszi a város adósságainak egy részét, de a tisztességes gazdálkodók kedvét megint elveszik – mondta Bognár Ignác, a Jobbik egri elnöke. A képviselő szerint ezzel is főként a bankok és a rosszul gazdálkodó önkormányzatok járnak jól. Tóth István jobbikos városatya pedig azt hangsúlyozta: a párt szeretné, ha az egriek ingyen látogathatnák az egri várat. Kitértek még a zárt ülésen történtekre, vagyis arra, nem tudtak az EKVI élére új igazgatót választani. , egyik jelölt sem kapta meg a minősített többséget.

Január elején átvette a város a várat; a Jobbik szerint azonban akkor lenne igazán az egrieké a vár, ha ingyenes lenne az itt élőknek a belépő. Jelenleg a sétálójegy 800 forint. A Jobbik úgy gondolja: a sétajegy ingyenes lehetne, csak a múzeumokba kellene belépőjegyet fizetni.
Végül a közgyűlés azt fogadta el, hogy a februári ülésre kidolgozzák: milyen kedvezményt kaphatnak az egriek. Ilyen módon látogatószámot is lehetne növelni – mondja Tóth István.
Bognár Ignác egri pártelnök szerint fontos az adósságkonszolidáció, Eger például így körülbelül négymilliárd forintnyi adósságtól szabadul meg, de az adósságrendezés igazi nyertesei a bankok lesznek és a felelőtlenül gazdálkodók. Kitért arra is: az oktatási intézmények működtetését a város látja el továbbra is, de pénzt nem kap hozzá az önkormányzat. A működtetést az EKVI végzi. Igazgatójáról a mostani közgyűlésen kellett volna dönteni, de egyik jelölt sem kapta meg a minősített többséget. Bognár szerint ha ez sokáig így marad, megsínylik az iskolák, óvodák.