Nyitott határok

A határok átjárhatóvá válásának ötödik évfordulóját ünnepelték az észak-hevesi települések. Cered és Tajti egymástól alig néhány száz méterre van. Öt évvel ezelőtt még 160 kilométert kellett megtenni ahhoz, hogy meglátogassák egymást a határ két oldalán élő rokonok, barátok. Czene Árpád, Cered polgármestere azt látja a legnagyobb eredménynek, hogy ismét házasodnak egymással, megindult az építőanyag-kereskedelem, átjárnak egymáshoz dolgozni.

Öt éve tűnt el a határ, a féltés, féltékenység lelki határa is – emlékezett Sós Tamás szocialista országgyűlési képviselő. A senki földjéből a lehetőségek területe lett az észak-hevesi térség. A politikus szerint az első világháború után visszanyert függetlenségünknek szörnyű hozadéka volt, hogy az akkor meghúzott határok elválasztottak magyar és magyart egymástól. A schengeni övezethez csatlakozás nem kárpótlás, de legalább gyógyír – fogalmazott.
Öt éve, hogy lefűrészelték a sorompóról a lakatot – mondta Czene Árpád, Cered polgármestere. Nincs olyan ceredi család, amelyiknek ne lenne rokona a határ másik oldalán, Tajtiban. Ma már újra házasodnak egymással, megindult az építőanyag-kereskedelem, mindkét oldalról átjárnak dolgozni, együtt járnak misére, közös pályázatok is vannak. A turisztikai és a gazdasági kapcsolatok élénkülését is várják.
Korózs Lajos szerint az észak-hevesi és a dél-szlovákiai terület szociális problémákkal terhelt. Álma, hogy ezen a részen szociális szakembereket képezzenek. Ez csak álom maradt – emelte ki – hiszen a kormányzati politika elérte a felsőoktatást is. Az MSZP országos elnökségének tagja azt mondja: a kormány ellehetetleníti a határ mindkét oldalán élő szegényeket; és az elmúlt másfél, két év gazdaságpolitikájának köszönhetően Szlovákiának ma Magyarország már csak olcsó bevásárlási lehetőséget nyújt. Irigykedve nézzük északi szomszédunkat – fogalmazott Korózs.