Eger felszabadulására emlékeztek

1687, a török alóli felszabadulás az újrakezdésről tanúskodik, ekkor kezdtek hozzá Eger újjáépítéséhez – ezt Habis László polgármester mondta a felszabadulás emlékére rendezett ünnepségen. A második világháború előtt minden évben körmenettel emlékeztek az 1687-es eseményre. Négy éve elevenítette fel ezt a szokást az Egyesület Eger Idegenforgalmáért és a Vitézlő Oskola.

1552 a hazaszeretetet és az áldozatkészséget szimbolizálja, az egyik legfontosabb dátum Eger történelmében – mondta Habis László polgármester. Kevésbé ismert az 1687-es felszabadulás. A 91 éves török uralomnak köszönhetünk több tárgyi emléket, épületet, az itt maradt török családokat. A polgármester szerint ez a 325 évvel ezelőtti esemény az újrakezdésről tanúskodik.
Kelenik József alezredes szerint Eger vára több szempontból is fontos volt a töröknek. Végül 201 napos ostromzár után hagyta el az utolsó katona a várost.
Egerben évszázadokon keresztül ünnepeltek ezen a napon. Körmenetet, fáklyás menetet rendeztek. Négy éve elevenítette fel ezt a szokást az Egyesület Eger Idegenforgalmáért és az Egri Vitézlő Oskola.