IPOSZ: nyugdíjba mennek az iparosok

Nem jutnak munkához, súlyosak a közterhek, nyugdíjba menekülnek az iparosok – így értékelte az elmúlt évet az Eger és Vidéke Ipartestület elnöke az éves közgyűlésen. Úgy látják: a gazdasági helyzet nem lett jobb. A közgyűlésen emellett szóba került a szakképzés, a fizikai munka becsületének helyreállítása, a partnerszervezetekkel való együttműködés. Módosították az alapszabályt is.

Tavaly a beszámolójában bírált, idén azt szerette volna bejelenteni, hogy könnyebb a helyzet, de sajnos nem így van – kezdte éves beszámolóját Cseh István, az Eger és Vidéke Ipartestület elnöke. Nagy a munkanélküliség, a közterhek hihetetlen súlya is nyomja az iparosokat, sok a kontár. Cseh István szerint a gazdasági helyzet semmivel sem lett jobb. A legnagyobb hiány az építőiparban tapasztalható, a helybeliek kis töredéke jut munkához, a többiek csak tengődnek. A válság a nyakunkon – fogalmazott az elnök -, az a réteg, amelyiknek szolgáltatnának, pénztelen.
Az elnök azt mondja: azok, akik elérik a nyugdíjkorhatárt, leteszik az ipart, megválnak a vállalkozástól. Ez pedig eddig nem volt jellemző. A 70-75 évesek is dolgoztak, értéket állítottak elő. Most úgy tűnik, menekülnek – fogalmaz az elnök. Nagy a bizonytalanság, két év alatt 360 törvény és jogszabály változott. Szóba került a közgyűlésen a fizikai munka becsületének helyreállítása, a duális szakképzés, amit a kamara is felkarolt.
Cseh István kiemelte a kamarával és a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvánnyal való együttműködést. Ez utóbbi kuratóriumi elnöke beszámolt arról, hogy több iparos fordult már hozzájuk mikrohitelért.
A közgyűlés a civil törvénynek megfelelően változtatott az alapszabályon. Ez érintette a gazdálkodást, az érdek-képviseleti munkát.