Robbanószer a Bélkőn – a hegy nem felejt

Huszonöt kiló robbanóanyagot találtak a Bélkőn. Korábban ilyen robbanószert alkalmaztak a bányában, alapanyagként a terroristák is használják. Horváth László kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezi, hogy tárják föl a hegyet, a további szennyeződéseket, és nevezzék meg a felelősöket.

A bélapátfalvi önkéntes tűzoltókhoz érkezett a bejelentés, hogy egy műanyag hordóban robbanószert találtak a Bélkőn. A tűzoltók értesítették rendőrséget, a katasztrófavédelmet, ők pedig a tűzszerészeket. A tűzszerészek a veszélyes és környezetszennyező anyagot a helyszínről elszállították. A robbanószer úgynevezett Ando, ezt használták a bányában.
Horváth László kormánymegbízott arról beszélt, hogy ebből az anyagból könnyen előállítható olyan robbanószer, amit a terroristák használnak. Azt sem tudni, hogy csak ennyi szer volt-e itt, vagy vittek már el belőle. Sokan járnak ugyanis ide vasat, hulladékot gyűjteni. Ki és milyen körülmények között adta és vette át ezt a területet? – tette fel a kérdést a kormánymegbízott .- Hiszen a volt bánya területét elvileg rekultiválták.
Horváth László azt mondja: nem volt alaptalan a helybeliek gyanúja – , sok veszélyes anyag van még itt, ez a hegy nem tud felejteni. Kezdeményezi, hogy a Bélkőt nyissák meg, tárják fel. És azt is: nevezzék meg a felelősöket.
A bányaművelés 2003-ban szűnt meg a Bélkőn, 2006-tól a Natura 2000-hez tartozik a terület. 2007 októberében már találtak itt komoly szennyezést, akkor több száz liter olajra bukkantak, ami a vízbázist veszélyeztette. A Bélkőt egy 2002-es szerződés értelmében 2008 februárjáig vagy védetté kellett nyilvánítani – vagy különben a terület visszaszállt volna a korábbi tulajdonosaira. A minisztérium akkor kiemelt természeti érdeknek tartotta a Bélkő védetté nyilvánítását, a nemzeti parkhoz csatolták a területet. Ezzel a döntéssel azt mondták ki, hogy semmilyen formában nem lehet újraindítani a településen a kifejtést – nyilatkozta akkor a bélapátfalvi polgármester. 2008 májusában ismét veszélyes hulladékot találtak három helyen is.