Látszik a szándék, de még nincs fizetőképes kereslet

Nincsenek könnyű helyzetben az iparosok, nincs fizetőképes kereslet, nehezíti a mindennapokat a sok törvényi és jogszabályi változás is – hangzott el az Eger és Vidéke Ipartestület éves közgyűlésén. Pozitívumként emelték ki, hogy tavaly az országos központ tizenötféle képzést szervezett, ezen kétezer hazai mikro- és kisvállalkozás tulajdonosai, alkalmazottai vettek részt. Szeretnének fiatalítani, és elérni azt, hogy a tisztes ipar ismét visszanyerje a becsületét.

Már a tavalyi közgyűlésen is arról beszélt az Eger és Vidéke Ipartestület elnöke, Cseh István, hogy a nyugdíjas korúak leteszik az ipart, megválnak a vállalkozástól, nem dolgoznak tovább. Ez 2012-re is jellemző volt. Tavaly 8 -10 vállalkozó pedig azért lépett ki az IPOSZ-ból, mert tönkrement a vállalkozása. 2012-ben az IPOSZ országos központja mikro- és kisvállalkozóknak tartott képzéseket – itt, Egerben is. Tizenöt képzési terület volt, tanulhattak nyelvet, vállalkozói ismereteket, volt szakmai képzés. Az uniós program országos zárását is Egerben rendezték, a városháza dísztermében. Ennek a képzési programnak köszönhetően jól alakult tavaly az Eger és Vidéke Ipartestület éves költségvetése. Idén is pályáznak: 17 milliós pályázatot nyújtottak be létszámbővítésre. A székház öregszik, az épület korszerűsítésére is igyekeznek pályázati forrást találni.
Nehezítette viszont az ipartestület és a tagok dolgát a sok törvényi és jogszabályváltozás. Cseh István kiemelte: országosan is jónak mondható, szoros a kapcsolatuk a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal és a kamarával, részt vesznek például a kamara által szervezett fórumokon, képzéseken.
A város vezetői és lakói sokra értékelik az iparosok munkáját – mondta Sós István alpolgármester. A város törekszik arra, hogy minél több munkát adjon az itt élő iparosoknak.
Az ország jövője függ attól: újra tudjuk-e éleszteni a mezőgazdaságot és az ipart – mondta az alpolgármester. Az egri IPOSZ-ban most 130-an vannak. Szükség lenne fiatalításra, a taglétszám növelésére – hangzott el a közgyűlésen.