Pokorni Zoltán:keserű pirula

Nem édes, nem könnyű megoldás – keserű pirula – így jellemezte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a jövő évi költségvetést. Azt mondja: ne keverjük össze a bajt és a megoldást, nem a költségvetés a probléma, hanem a gazdasági környezet, a kormány által javasolt büdzsé pedig a megoldás. A költségvetés tervezésekor meghatározó volt, hogy Magyarországnak tartania kell a 3%-os államháztartási hiányt, csökkenteni az államadósságot, és védeni néhány kiemelt pontot – ilyen például a nyugdíjak reálértéke.

Országjáró kampányban próbálják meg elmagyarázni a jövő évi költségvetést, erre kérte őket a miniszterelnök – mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Az EU a legnagyobb válságát éli át, ez Magyarország életében is nehéz időszak, az alelnök szerint ezért költségvetésünknek is takarékosnak, feszesnek kell lennie, nem lépheti át a 2004-ben vállalt 3%-os államháztartási hiányt. A szabályok áthágása retorziókat vonna maga után, kizárhatják például hazánkat az uniós programokból, ez azt jelentené, hogy 1400 milliárd forintot nem tudnánk jövőre felhasználni. Magyarország egy évtizede többet költ, mint lehetne, az államadósság 8000 ezer milliárdról 24 ezer milliárdra nőtt, csak a kamatteher 1000 milliárd forint.
A költségvetésről azt mondta: nem édes és nem könnyű, keserű pirula. A nyugdíjrendszer, az oktatás, az egészségügy átalakítása konfliktusokat szül, de azt remélik: a folyamat végére úgy működik majd , hogy nem termelődik újra az államadósság.