Az én Finnországom

Csirmaz Kolett és Illés Áron nyerte a finn nagykövetség meghívásos pályázatát, egyikük Poriba utazhat, másikuk pedig egy napig Finnország magyarországi nagykövete lesz. Jari Vilén finn nagykövet azt mondja: igyekeznek a gyerekeket is bevonni, hogy a finn-magyar barátság ne csupán a felnőttek ügye legyen.

Finnország nagy jelentőséget tulajdonít a magyar kapcsolatnak, ezt a figyelmet nap mint nap érzékeljük – mondta Habis László polgármester a díjátadón. Márciusban Poriban tartják a magyar nemzeti ünnepet, ehhez kapcsolódva Eger kulturális programsorozatot szervez a testvérvárosban.
Jari Vilén finn nagykövet azt szeretné, ha a finn-magyar barátság nem csak felnőttek ügye lenne, ezért is hirdetnek pályázatokat diákoknak. Szerinte finneknek és magyaroknak sok tanulnivalójuk van egymástól. Jövőre Finnország minden iskolájában Magyarországgal fognak foglalkozni, úgynevezett magyar témaév lesz.
– Finnország és Magyarország közötti viszony mindig is nagyon különleges volt, most is az. Közösen vagyunk az EU tagjai. Száz évre nyúlnak vissza már ezek a kapcsolatok, de az idők változnak, és fontos, hogy ez a hagyomány folytatódjon, s átvigyük a jövendő nemzedékre is. Szeretnénk ezért ezzel a jövendő nemzedékkel időben megismerkedni, s ezáltal biztosítani, hogy ők is elkötelezettjei legyenek a finn-magyar kapcsolatnak – mondta Jari Vilén.
A finn nagykövetség által meghirdetett Az én Finnországom rajz– és fogalmazáspályázatra 12 pályamunka érkezett be. A finn nagykövetség két díjat osztott ki, az egyik egy kétszemélyes hétvégi utazás Poriba, ezt Illés Áron, a Dobó diákja kapta. A másik nyertes Csirmaz Kolett, ő egy napig Finnország nagykövete lehet, kalauza és asszisztense ezen a napon az igazi nagykövet lesz. A fődíjak mellett négy különdíjat adtak át. Külön elismerést kapott az Andrássy és a Keri – a két legaktívabb iskola. A Finn Nagykövetség minden évben meghirdeti a pályázatot azokon a településeken, amelyeknek Finnországban van testvérvárosa.