Fórum a fenntartható fejlődésről

Elkészült a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia első szövegváltozata, amellyel kapcsolatban várják a szakmai és civil szervezetek véleményét, javaslatait. A vitaanyag célja kijelölni azokat a kereteket, amelyek lehetővé teszik a nemzet anyagi, szellemi, mentális jólétének tartós, hosszú távon is sikeres fenntartását. A dokumentumról az egri főiskolán tanácskoztak a résztvevők.

A fenntartható fejlődés a humán, társadalmi, gazdasági és természeti erőforrásaink mennyiségi és minőségi megóvását, fenntartását jelenti. Ezen erőforrásokat együttesen, kölcsönhatásaik figyelembevételével kell számításba venni a különböző fejlesztési stratégiák, programok kidolgozása során, illetve a konkrét intézkedésekben, cselekvésekben- mondta dr. Bartus Gábor, a Keretstratégia kidolgozását irányító Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Titkárságának vezetője az egri főiskolán tartott fórumon. Az előadó a novemberben társadalmi vitára indított dokumentum részleteit mutatta be.
Dr. Szlávik János egyetemi tanár a fenntarthatóság lokális megvalósítási lehetőségeiről beszélt előadásában.
A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa november 30-áig várja a javaslatokat a stratégia tervezetéhez. A társadalmi vitán elhangzó javaslatok, hozzászólások alapján véglegesített Keretstratégia 2012 tavaszán kerül a Parlament elé.