Heves megye gazdasága

Hogyan, hová fejlődik, változik Heves megye gazdasága a jövőben? címmel rendezett konferenciát a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az előadások a fenntarthatóságot, a megye gazdaságfejlesztési irányait éppúgy érintették, mint az ipari termelés és az e-kereskedelem lehetőségeit.

Dr. Bánhidy Péter, a megyei kamara elnöke bevezetőjében hangsúlyozta, hosszú szünet után 20 évvel ezelőtt indult újra hazánkban a kamarai szervezet. Az évforduló kapcsán országszerte különböző programokat szerveznek a megyei kamarák. Ehhez kapcsolódik ez a Heves megyei rendezvény is. A főiskola részéről dr. Patkós Csaba arról beszélt, melyek azok az ágazatok Heves megyében, amelyek most a gazdaság legfontosabb gerincét alkotják és ezek mennyire vannak kitéve a klímaváltozás hatásainak.
– Azok a jól bejáratott turisztikai desztinációk például, amelyek nagyon sok embert vonzanak a klímaváltozás hatására esetlegesen veszíthetnek népszerűségükből. Lesznek viszont olyanok, amelyek – gondolok itt északi területekre – népszerűbbek lesznek. Tehát a konkurenciaharc valószínűleg felerősödik – tette hozzá az előadó.
A Heves Megyei Önkormányzatnak nagy szerepe van abban, hogy azokat a fejlesztési dokumentumokat létrehozza, amelyek a 2014-20-as fejlesztési források felhasználásához iránymutatást adhat.
– Ezek közül az első a megyei területfejlesztési koncepció, amit idén februárban fogadott el a közgyűlés, illetve hamarosan elfogadják a megye területfejlesztési programját, ami már konkrét forrásfelhasználásra tesz javaslatot – mondta előadásában Domján Róbert a megyei önkormányzat részéről.
– Mivel még az operatív programok tervezés alatt vannak, ezeknek még nincs végleges tartalmuk. Ezekről még nagyon nehéz nyilatkozni, de a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) Heves megyébe várhatóan 41 milliárd forint körüli összeg fog jutni ebben a hét éves ciklusban – tette hozzá az osztályvezető.
A konferencia második részében a gazdaságfejlesztés vállalati megvalósításairól hallhattak előadást a résztvevők.