„Terápiás kutyák az emberekért”

A „Mondjunk mancsot” Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület első alkalommal szervezett konferenciát azzal a szándékkal, hogy a nagyközönség előtt is bemutassák a terápiás kutyák munkáját, és az ebben rejlő lehetőséget. Nemcsak a fogyatékosság okozta testi, lelki, egészségügyi problémák enyhítése terén érnek el eredményt a kutyákkal, hanem használják az oktatás területén, a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztésében.

A terápiás kutya lehet mentett és fajtiszta állat is, kiképzésüknél erőszakmentes módszereket alkalmaznak. A kutyával végzett terápia jótékony hatással van a konfliktus kezelésre, a társas kapcsolatokra, a koncentrációs képességekre, valamint a mozgásra is.
A „Mondjunk mancsot” Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület 2009-ben jött létre. A szervezet célja a fogyatékos gyermekek fejlesztése valamint az idősek szellemi, fizikai aktivitásának növelése. Az egyesületnek két terápiás kutyája van, az egyiket a Szalaparti Módszertani Intézményben és a Markhot Ferenc Kórház hospice részlegén alkalmazzák.