A Fidesz saját hatalmát betonozza be az alkotmánnyal – mondja az MSZP

A Fidesz átmeneti korszaka után meg kell teremteni a negyedik Magyar Köztársaság alapjait – mondta Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója. A szocialista politikus szerint az alkotmány kirekesztő, megosztó, korlátozza a szabadságot.

Kiszolgáltatott helyzetet teremt az új alkotmány, nem lesz jogorvoslati lehetőség, a Fidesz az elmúlt egy év ámokfutását emeli be az alaptörvénybe – mondta Sós Tamás, az MSZP megyei elnöke az alkotmányozásról tartott sajtótájékoztatón. Úgy látja: a kormány lemond a vidékiekről, beavatkozik az emberek mindennapi életébe, az alkotmányt pedig saját hatalma bebetonozására készíti.
Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója szerint Orbán Viktor új történelmet kíván írni, s kollektív amnéziával kiiktat 65 évet. Az alaptörvény egyébként egysíkú, fideszes alkotmány, éket ver a társadalomba. Korlátozza a szabadságot, az önrendelkezés jogot, meg akarja mondani, hogyan gondolkozzunk Magyarországon.
Tóbiás szerint nem teremtette meg a kormányzó kétharmados többség az érdemi vita kibontakozásának lehetőségét arról, hogy milyen alkotmányos keretek, normák biztosítsák az ország jövőjét.
A sajtótájékoztatón elhangzott: nem rendelkezik az alkotmány a társadalombiztosításról és a nyugdíjról, a helyi hatalom és az állam mérlegelheti, ki jogosult szociális támogatásra. Tóbiás úgy látja: ez az út, amelyet most a Fidesz kínál, nem vezeti Magyarországot abba a nyugatias, demokratikus világba, amelyre 1989-ben épült a változás.
A szocialista pártnak nem marad más lehetősége – mondja Tóbiás -, mint társadalmi koalíciót építeni, hogy leváltsák a kormányt.