Légzésfunkciós világnap

Légzésfunkciós vizsgálatra várta az érdeklődőket a kórház Tüdőgondozó Intézete a világnapon. A vizsgálattal több betegséget is ki lehet mutatni, diagnosztizálható pl. az asztma és egy krónikus tüdőbetegség, ez utóbbi ma már az egyik vezető halálok.

2010-et az Európai Tüdőgyógyász Társaság a tüdő évének nyilvánította, október 14-ét pedig légzésfunkciós világnappá. Hazánkban ezen a napon több helyszínen végeznek légzésfunkciós vizsgálatot. Egyrészt szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy nő a légúti megbetegedések száma, másrészt pedig a vizsgálattal ki lehet szűrni az asztmát és a krónikus obstruktív tüdőbetegséget. Ez utóbbi hosszan tartó, légúti funkcióvesztést, a tüdő teljesítményének gyors leromlását jelenti, 90%-ban dohányosoknál alakul ki: köhögéssel, nehézlégzéssel, köpetürítéssel jár, a tünetek pedig a betegség előrehaladtával fokozódnak.
Aki partner, annak segít a tüdőgondozó leszokni a dohányzásról is. A fejlett ipari államokban a lakosság 4-7, Magyarországon 8-10%-át érinti ez a fajta tüdőbetegség. 2004-ben ez volt az 5. vezető halálok, most, hat évvel később már a negyedik. Azt prognosztizálják, hogy 5-10 éven belül a 3. helyre kerül.
A kórház Tüdőgondozó Intézete ingyenes vizsgálatot szervezett a légzésfunkciós világnapon, az érdeklődés folyamatos volt.