Önkéntesség fejlesztése Heves megyében

Lezárult Az önkéntesség helyzete Heves megyében című kutatás. A tanulmányban megállapítják: megyénkben az önkéntesek nagyobb része 25 és 60 év közötti, felső fokú végzettségű, városban élő nő. A felmérést azért végezték, hogy megtudják: milyen igényeik vannak a leendő önkénteseknek, mit szeretnének azok a cégek, intézmények, akik önkéntes munkára várják az embereket.

Az önkéntesség fejlesztése Heves megyében projektet több mint 23 millió forinttal támogatta az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az unió és a magyar állam. Önkéntes centrumot alakítottak ki, képzéseket szerveztek, a középiskolákban népszerűsítették az önkéntességet. Most zárta a Kárpátok Alapítvány Az önkéntesség helyzete című kutatását. Ebből kiderült: az önkéntesek nagyobb része városban élő, felső fokú végzettségű nő. 486 személyt kérdeztek meg, 142 civil szervezetet értek el. A motiváció mellett az igényeket is felmérték, kiderült: az önkéntesek több információt szeretnének, segítséget a fogadószervezetek megtalálásában, a fogadó oldal a jogi keretekre, a törvény adta lehetőségekre kíváncsi.
A projekt részeként egy önkéntességi versenyt is hirdetnek középiskolásoknak. A 14-18 év közöttiek alakíthatnak 5-15 fős csoportokat, a verseny lényege, hogy minél több közhasznú, önkéntes tevékenységet végezzenek. A versengő középiskolások maguknak is kereshetnek majd munkát, de az Önkéntes Centrum is ajánl lehetőségeket. 12 megye nyert ezen a pályázaton támogatást, szeretnék, ha egységes lenne a megjelenésük, arculatuk – mondta Kosik Mária projektmenedzser. Reklámanyagok készültek, a honlapjuk is elérhető, itt regisztrálhatják magukat azok, akik önkéntes munkát vállalnának és azok az intézmények, szervezetek is, amelyek szívesen fogadnának önkénteseket.