Polgári védelmi szolgálat – felmérés készül, nem nyilvántartás

Magánhadsereg kialakítása, újra sorozzák az állampolgárokat – ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el manapság a polgári védelmi szolgálatra alkalmas személyekkel kapcsolatos adatgyűjtés miatt. Csontos Ambrus, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az ezzel kapcsolatos tájékoztatón elmondta, a polgári védelmi szolgálatra kötelezett állomány kiválasztása most is úgy történik, mint akár 20 évvel ezelőtt, de most előtérbe került a civilizációs és természeti katasztrófák elleni védekezés. Ehhez keresik a megfelelő szaktudással rendelkező embereket.

Ez a felmérés egyáltalán nem egy új keletű dolog, hiszen a katasztrófavédelmi törvény hazánkban mintegy háromnegyed évszázados múltra tekint vissza. Kezdetben a háborús, majd a hidegháborús viszonyokhoz alkalmazkodva alakították ki a polgári védelmi feladatokat – mondta a tájékoztatón Csontos Ambrus, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Most viszont a civilizációs és természeti eredetű katasztrófák okoznak a legtöbb gondot. A 2012-ben életbe lépett új katasztrófavédelmi törvény egységes szervezetbe foglalta a települések veszélyességi besorolását, a polgári védelmi szervezetek megalakítását.
Ezen kívül megvizsgálják a települések, hogy akiket korábban beosztottak, el tudják-e még látni feladataikat. Ezért van szükség most a felmérésre. Koós Zoltán, megyei polgári védelmi főfelügyelő az új szervezeti felosztással kapcsolatban elmondta, területi, megyei szinten négy árvízvédelmi csoportot hoztak létre hivatásosokból egri, poroszlói, gyöngyösi és hevesi központtal. E mellett októberben megalakul a Mátra mentőcsoport önkéntesek részvételével. Helyi polgári védelmi csoportok a megye 121 településen alakultak több mint 4000 fővel, ezek vezetője a polgármester, de a nagyobb, stratégiai fontosságú cégeknél, mint pl. a Mátrai Erőmű munkavédelmi csoportok alakultak. Nem mindenkit oszthatnak be polgári védelmi szolgálatra. Ez a kivételeknek és a települési veszélyességi besorolásnak köszönhetően csupán az állampolgárok 1%-t érinti.