V. Eged-hegyi Sherpa Rally

Azokban az országokban, ahol vannak magashegységek több évtizedes múltra tekintenek vissza a különböző teherhordó versenyek. Magyarországon a Sherpa Rally-sorozat 2008-ban indult Egerben. Az V. Eged hegyi Sherpa Rallyn, Magyarország egyetlen teherhordó versenyén idén 19 férfi és 7 nő birkózott meg a 60, illetve 20 kg-os teherrel, a négy kilométeres távval és a 300 méteres szintkülönbséggel.

Itt több az oxigén, de a súly is nagyobb mint a Himaláján. A férfiak speciális hordkereten 60 kg téglát, a nők hátizsákban 20 kg ásványvizet cipelnek fel az 536 méter magas Eged hegyre. A kiinduló pont a Kis Eged alján, 206 méteren van, vagyis a szintkülönbség 330 méter. A táv 4 km hosszú.
A bevezető, viszonylag sík terep után hirtelen emelkedő jön, majd az Eged hegyi kilátóhoz vezető turistaúton kell a versenyzőknek haladni nyílt, illetve erdős terepen. A női győztes, fővárosi Czibók Ágnes 34 perc alatt teljesítette a távot. 2009 után másodszor nyert.
A férfiaknál a szlovák versenyzők távollétében új győztest avattak. A szintén budapesti Kiss Norbert harmadszor indult. 46 perc alatt, elsőként ért föl az Egedre. Ez csak 10 perccel rosszabb az eddigi férfi rekordnál, pedig nem is itt készült.
Az Eger Heroes Amerikai Futball Csapat tagjai jó edzésnek tartják ezt a versenyt. Idén négyen indultak. Az egri Eczet Gábor az egyedüli, aki eddig mind az öt Sherpa Rallyn indult. A szervezők jövőre Budapesten – az egri esemény felvezetéseként – Sherpa Sprint versenyt terveznek.