Kelet-korszak, nyugat-korszak

Egerbe is megérkezett a Kelet-korszak, nyugat-korszak című vándorkiállítás, mely a kortárs német irodalmat hozza közelebb az egri közönséghez. A plakátokból és könyvekből álló tárlat huszonöt szerző művén keresztül mutatja be azokat a fontosabb témákat, melyek a mai német nyelvű irodalmat leginkább foglalkoztatják.

Hogyan dolgozza fel a kortárs német nyelvű irodalom a Nyugat- és Kelet-Németország 1989-ben történt egymásra találását és mit adott a két kultúra egymásnak? Mennyire érzékenyebb az egyesítés előtti korszakra az NDK-irodalom? A témát feldolgozó huszonöt kortárs szerző regényét hozza közelebb a Kelet-korszak, nyugat-korszak címmel nyílt vándorkiállítás, melyet Ursula Kanyó, a Goethe Intézet könyvtárvezetője nyitott meg.
A német kortárs művek között egyre több olyan regény születik, mely ennek a történelmi eseménynek a hatását és következményeit mutatja be. A kiállítás öt téma köré rendezi az utóbbi évek jelentős német nyelvű kortárs irodalmi alkotásait. A huszonöt szerző között megtalálhatjuk többek között Herta Müller Nobel-díjas szerzőt is, de több olyan író is van a bemutatottak között, akik nem Németországban születtek. A könyvekből eddig tizenkettő jelent meg magyar fordításban. Az egri könyvtár a Goethe Intézet partnerkönyvtáraként fontosnak tartja a német irodalom népszerűsítését.
A vándorkiállítás október 6-áig tekinthető meg a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményében.