A falu széléről Hollywoodba

Bármilyen furcsa, Egerszalók neve jól cseng a 3D-animációs szakmában. Itt épült fel 111 millió forint uniós támogatással az a stúdió, ahol Magyar Ádám és testvére, Dániel, valamint alvállalkozóik dolgoznak. David Attenborough-nak és Hollywoodnak is készítenek animációkat. Már csak napok kérdése, és teljesen elkészül a GreenZero inkubátorháza és stúdiója.

Az Egon és Dönci sikere után kezdtek el az alkotók komolyan foglalkozni 3D animációval. Azóta szinte mindenhová dolgoznak Amerikától Szaúd-Arábiáig. Az ő animációjuk szerepel például David Attenborough dinoszauruszokról szóló, Bafta-díjas filmjében. Most éppen egy egész estés, amerikai – magyar koprodukcióban készülő filmet készítenek. A forgatókönyvet a Toy Story alkotói írták.
Párhuzamosan dolgoznak egy rendhagyó Drakula-történeten – ez is 3D-s lesz. Hogy milyen, amit csináltak, tesztelni tudják egy saját moziban. Itt ellenőrzik a hatást.
A moziban saját fejlesztés a hangtechnika, a vetítővászon, mint ahogy ők tervezték és csinálták meg a mozgásokat rögzítő szobát is. Szinte mindent maguk raktak össze.

– Nem minden eszköz megvásárolható, illetve a megvásárolható eszközök nem minden tekintetben felelnek meg a mi igényeinknek – mondja Magyar Ádám, a GreenZero fejlesztésvezetője – , ezért kénytelenek voltunk úgymond a kutatásfejlesztésbe is belekotnyeleskedni. Saját kameraállványt fejlesztünk, saját eszközöket, illetve saját motion capture stúdiót.
A Magyar-testvérek szerint a széles sávú internet világában lehet egy kis faluból is Hollywoodba dolgozni. Egyik nap New Yorkban mérik fel a Central Parkot, mivel ez lesz az animációs film helyszíne, másik nap már az Egerszalók széli stúdióban ülnek a gép előtt.