Intézet vagy családi ház? – Indulatoktól sem mentes közmeghallgatás Bélapátfalván

Heves vitát váltott ki Bélapátfalván az a terv, hogy a fogyatékos otthonban élőket úgynevezett lakóotthonokba költöztetnék. Az intézet egymilliárdra pályázna, ebből családi házakat vásárolnának az észak-hevesi városban. A bélapátfalviak egyrészt azt hiányolták, hogy senki nem egyeztetett velük hivatalosan, másrészt sokan félnek attól, hogy az ingatlanuk elértéktelenedik, és a turisták is elkerülik majd a várost.

A fogyatékkal élőket szeretnék lakóotthonokba költöztetni, erre pályázna az otthon vezetése. Tizennégy családi házat vennének három településen, ráadásul az otthont átalakítanák, több idős embert tudnának fogadni.
Nem minden városlakónak tetszik, hogy az elzárt otthonból kikerülnének a fogyatékkal élők, és főként azt nehezményezik, hogy eddig csak pletykákat hallottak, hivatalosan nem tájékoztatta őket senki.
Több mint háromszázan kérték egy rendkívüli közmeghallgatás összehívását.  Ferencz Péter, Bélapátfalva polgármestere azt mondta: az önkormányzat abban nem dönthet, hogy ki adhat el és ki vehet házat a településen. Benedek István, a megyei intézményfenntartó vezetője szerint nagy lehetőség előtt áll az otthon. Amellett, hogy egymilliárd forint érkezne a településre, munkahelyeket is teremtenének; a lakóotthonokban dolgozókra lesz szükség, egy megürülő épületben pedig elképzelhető, hogy varrodát alakítanak ki. A bélapátfaviak egy része viszont attól tart, hogy a házuk elveszíti az értékét.
Helyi népszavazást kezdeményeztek volna, de mivel nem a város az otthon fenntartója, így ez nem lehetséges. Végül úgy döntöttek: kérdőívvel vagy szavazással mindenki véleményé kikérik. Az önkormányzat a többség álláspontját fogja képviselni.