Kampány a mellrák ellen

A mellrák elleni küzdelem jegyében száznál is többen sétáltak rózsaszín lufikkal kedden a Dobó térre. Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon. Ennek az az oka, hogy többségüknél már csak előrehaladott stádiumban fedezik fel a betegséget. Ezért nem lehet eleget hangsúlyozni a rendszeres önvizsgálat és a mammográfiai szűrővizsgálatok fontosságát. Hiszen az idejében felfedezett rosszindulatú daganatok 95%-a gyógyítható.

Az egri kórházban ezzel a géppel végzik az emlőszűrést. A mell röntgenvizsgálata vagyis a mammográfia képes kimutatni a korai rákot is. Dr. Jakab Lajos szakorvos szerint az új műszeres vizsgálattal már a legapróbb elváltozások is kiszűrhetők. Minél korábban észlelnek valakinél rosszindulatú elváltozást, annál nagyobb esély van a későbbi teljes gyógyulásra. Fontos a rendszeres önvizsgálat és az, hogy legalább kétévente vegyenek részt a nők szűrésen. Ennek ellenére még mindig nagyon kevesen keresik fel a kórházakat Heves megyében. Tavaly 29 ezer behívót küldtek ki a veszélyeztetett nőknek, közülük csak nyolcezren jelentek meg szűrővizsgálaton, ez még a 30%-os részvételi arányt sem éri el. Magyarországon az emlőrák kialakulási kockázata a 45 és 60 év közötti korosztály körében a legnagyobb. Ez persze nem jelenti azt, hogy a 45 és alattiaknak, vagy a 60 év felettieknek ne lenne fontos a rendszeres szűrővizsgálat. Pontosan erre hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete és több tucat önkéntes, akik a mellrák elleni küzdelem jelképével, rózsaszín szalaggal és lufikkal szerveztek sétát Egerben.
A sétához több egri civil szervezet, alapítvány is csatlakozott illetve olyanok is, akik nem érintettek közvetlenül, de fontosnak tartják a megelőzést. A részt vevő nők között sokan voltak, akik már legyőzték a rákot és sikeres, boldog életet élnek.