A kapu tudatja: itt magyarok élnek

Felállították Eger első rovásírásos üdvözlőkapuját a Kerecsendi út mellett. A kapu összefogással, adakozásból készült el, s bár már felállították, a teljes bekerülési költsége még nem gyűlt össze, így folytatja a gyűjtést a Magyarok Szövetsége.

Eger az első megyei jogú város, amely határában rovásírásos üdvözlőkapu áll. Eger példát mutatott, s jó lenne, ha minden település követné – mondta Szűcs Lajos, a Magyarok Szövetsége megyei elöljárója. Emléket állítottak a dicső múltnak, a székely-magyar rovásírásnak ezzel a kapuval.
Szűcs Lajos szerint gyönyörű történelmünk legnagyszerűbb része a nyelvünk, amely a legősibb nyelv, a rovásírás pedig megelőz minden írást a földön, még a sumér írást is.
A magyar nemzet a múltjából – mint egy fa a gyökereiből – meríthet erőt a megújuláshoz, ahhoz, hogy lerázza magáról a parazitákat – mondta a megyei elöljáró.
A kapura háromféleképpen írták föl: Isten hozta Egerben – latin betűkkel, székely-magyar rovásírással és összerovással. Szűcs nem tudja, mennyien képesek elolvasni a rovásírást, de reméli: egyre többen. Úgy véli: a kapu, a felirat tudatja az ideérkezőkkel, hogy Egerben magyarok élnek.
Az üdvözlő kapu néhány százezer forintba került, s bár felállították, a teljes bekerülési költsége még nem gyűlt össze, így a gyűjtést folytatják. A Magyarok Szövetsége a Szarvaskői út mellé is tervez egy hasonlót.