Esőemberkék

Autista gyerekeket nevelő szülőknek szeretne fogódzót adni az a kétnapos tréning, amelyet az Autisták Országos Szövetsége és az egri BEN Autista és Autisztikus Gyermekekért Közhasznú Egyesület szervezett. Egy 2008-as felmérés szerint tízezer autista van Magyarországon, a szakember viszont azt mondja: ha ránk is igaz az európai statisztika, akkor minden száz emberből egy ezzel problémával él.

A Fogódzó elnevezésű kétnapos tréning házigazdája, a BEN Autista és Autisztikus Gyermekekért Közhasznú Egyesület tavaly év végén alakult Egerben. Azért fogtak össze az autista gyermekeket nevelő szülők, mert megoldatlan a gyerekek fejlesztése, integrálása a környéken. Szeretnék a családtagokat is egy közösséggé formálni; szabadidős programokat, képzéseket szerveznek. Az Autisták Országos Szövetsége pályázati támogatással kidolgozott egy képzést, amely a szülőknek szól, azokhoz, akik a legközelebb állnak az ilyen problémával küzdő gyerekekhez. Az, hogy az autizmussal élő fiatalok életminősége milyen lesz, nagyban függ a családtól – mondta Szilvásy Zsuzsanna, az Autisták Országos Szövetségének elnöke.
A tréningen fogódzókat kívánnak adni a szülőknek. A képzést tartók úgy tapasztalják, hogy a szülőket minden érdekli. Igénylik, hogy megértsék a betegség természetét, ugyanolyan fontos ez nekik, mint a szakembereknek. Sok gyakorlati kérdés is foglalkoztatja őket: hogyan találjanak jó óvodát, iskolát, munkahelyet a gyereküknek.
Egerben 35 szülő vett részt a tréningen.