Civil együttműködés

Az Életfa Környezetvédő Szövetség a rimaszombati Fundament Polgári Társulással közösen még tavaly augusztusban indított programot Heves, illetve Besztercebánya megyei civil szervezetek tagjainak elsősorban pályázatírással kapcsolatban. A képzésre a két partner szervezet uniós és saját forrásból összesen 183 ezer eurót fordíthat. A program július 30-án zárul.

A két civil partnerszervezet tíz éve került kapcsolatba egymással. 2011-ben már volt egy nyertes pályázatuk hálózatfejlesztésre, most ezt folytatják a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Az Életfa az önerő, a nemzeti finanszírozás és az uniós támogatással együtt 103 ezer, míg a szlovákiai partner, a Fundament 80 ezer eurót nyert informatikai és pályázati menedzsment képzésre.
A képzéseken kívül közös konferenciákat, fórumokat, tapasztalatcseréket is tartottak. A civil szakértői hálózat működtetésében mindkét fél részéről 5-5 szakértő vesz részt. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az Életfa Környezetvédő Szövetségnek ezen kívül is több sikeres, nyertes pályázata is van, így többek között a Svájci Alapnál, amelynek a végrehajtása majd most kezdődik meg.