Feltöltés 2014

Szakmai sorozó napot tartottak Egerben. A 18. életévüket betöltött önkéntesek segítségével interaktív formában mutatták be mi történik a hadkötelezettség bevezetésekor egészen a sorozásig.

Ilyen volt a sorozáson az orvosi vizsgálat a 60-as években…, és ilyen most, a Feltöltés 2014 interaktív szakmai sorozó napon, Egerben.
Van ami nem változik, sok más viszont igen. Bár ötven év van a két esemény között és hazánkban 10 éve megszűnt a békeidejű hadkötelezettség, Magyarország alaptörvénye azonban meghatározza, hogy minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére. A Magyar Honvédségnek továbbra is képesnek kell lennie a hadkötelezettség bevezetésekor a megfelelő létszámú, 18. életévét betöltött hadkötelesek sorozására. Erre szolgál 2008 óta minden évben megszervezett „Feltöltés” szimulációs hadkiegészítési gyakorlat. Az résztvevő önkéntesek pszichológiai teszten és orvosi vizsgálaton vesznek részt.
Ilyenkor helyszínenként 20-70 fő sorozását gyakorolják.
Egerből is több önkéntes fiatal jelentkezett a gyakorlatra. Ők csak pár órára, de aktív részesei lehettek a Magyar Honvédségnek.
Az országos gyakorlatban civil együttműködők, mint például orvosok, önkormányzati képviselők, valamint a védelem-igazgatás részéről rendőrök is részt vettek.