Önkormányzati választás 2014

2014 a választások éve: áprilisban országgyűlési, májusban Európai parlamenti választásokat tartottak, míg október 12-én, vagyis most vasárnap önkormányzati választások következnek. Egerben 12 választókerület 47 szavazókörében reggel 6-tól 19 óráig lehet szavazni, a többség két szavazólapot kap. Ezeken a polgármester-, illetve a képviselőjelöltekre lehet szavazni. Egerben öt nemzetiség – görög, lengyel, német, roma és ruszin – esetében ugyanekkor települési nemzetiségi önkormányzati választást is tartanak.

Egerben a legutóbbi önkormányzati választáson, 2010-ben 41 % fölötti volt a részvételi arány. Változás, hogy 2014-től öt évre választunk képviselőket és polgármestert. A számokat illetően nincs változás: a 17 képviselő közül 12 a választókerületek győztesei közül kerül ki, a további öt pedig a vegyes választási rendszernek köszönhetően a pártok kompenzációs listájáról kerül majd be a közgyűlésbe. A polgármesternél és a képviselőknél is a legtöbb szavazatot kapó lesz a győztes, illetve kerül be a testületbe. Időközi választást csak szavazategyenlőség esetén kell tartani. Szavazni fényképes igazolványokkal és lakcímkártyával együtt lehet vasárnap reggel 6 és 19 óra között.
Mozgóurnát délután 3-ig lehet igényelni a bizottságoktól, ezt követően tudnak a szavazatszámláló bizottságok tagjai kimenni a szavazatokat összegyűjteni. Mind a polgármester, mind az egyéni választókerületi képviselők választásán a szavazólapon csak egy jelöltre lehet szavazni, a név melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal.
Egerben öt nemzetiség – görög, lengyel, német, roma és ruszin – esetében ugyanekkor települési nemzetiségi önkormányzati választást is tartanak. Ebben az esetben 3, vagy 5 szavazólapot kapnak a nemzetiségi jelöltekre is voksolók.