Kisebb felújítások a várban

A Földbástya, a nyugati várfalsétány, a Varkoch-kapu, a déli várfalsétány, a délkeleti fülesbástya, a Gergely-bástya – ezeken a helyeken végeztet most munkát az MNV Zrt. Veszélyelhárítás folyik 75 millió forintból. Közben a tavasszal leégett 4-es épületet önerőből újítja fel a vármúzeum és az önkormányzat. Mindezek mellett tovább folytatódik a vár turisztikai attrakciófejlesztése is.

Tavaly januárban, amikor a város lett a vár fenntartója, Csákvári Antal képviselő úgy gondolta: saját képviselői keretéből szeretne a várra költeni. 1,6 millió forintból megtörtént a gótikus püspöki palota folyosójának és az északi kapunak a megerősítése, javítása. Ebből a keretből támogatták a Gárdonyi-sír felújítását is.Fontosnak tartja, hogy a körzetében lévő vár minél hamarabb megújulhasson. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviselője, Lóczi Béla arról beszélt: tavaly év elején állapodott meg az MNV és az egri önkormányzat, hogy elkezdik a veszélyelhárítást. Tavasszal már 11 millió forintból három épület kéményeit tették rendbe. Szeptembertől hat helyen dolgoznak a várban, azt tervezik: október végére befejezik a munkát. Most 75 millió forintot fordítanak a várra.
A vármúzeum utóbbi évtizedeinek legnagyobb önerős beruházása – így mutatták be a 4-es épület felújítását. Ez volt az, amely tavasszal leégett; most felújítják a homlokzatát, a tetőt, új nyílászárókat építenek be. Raktárhelyiségek, vizesblokkok kapnak itt helyet. Több mint 16 millióba kerül, várhatóan jövő év elejére készülnek el vele. Megerősítik a Földbástya külső falát, a nyugati várfalsétány egy szakaszát, a Varkoch-kapu melletti falat, javítják a déli várfalsétány mellvédfalát, a Gergely-bástya külső falát és déli támfalát, helyreállítják a délkeleti fülesbástya külső falát. Folytatják tovább a turisztikai attrakciófejlesztést is.