Egri csillagok másképp

Új sorozat indult a vármúzeumban. Hat hétvégén keresztül dolgozzák fel hatodikosok az Egri csillagok című regényt. Közben megismerkednek a várral, a XVI. század történelmével, íjászkodnak, magukra vehetik a korabeli katonai öltözetet.

Kinyitották a Gárdonyi-házban az író szekrényeit, beleolvastak a könyveibe, kézbe vették a használati tárgyait a gyerekek. Mindez annak a sorozatnak az első foglalkozása volt, amelyet az Egri csillagok feldolgozására indított most a vármúzeum.
Azt hallották a szülőktől, pedagógusoktól, hogy egyáltalán nem vagy keveset olvasnak a gyerekek, a kötelező olvasmányokat sem szívesen – mondja Szalainé Király Júlia muzeológus. Új sorozatukkal az olvasáshoz, ezen belül pedig konkrétan Gárdonyi Egri csillagok című regényéhez szeretnének kedvet csinálni, felébreszteni az érdeklődést. Lesz saját Facebook-oldaluk, titkosírást, íjászatot tanulnak, fegyverbemutatókon vesznek részt. Hat szombaton keresztül ismerkednek Gárdonyival, a történelmi környezettel, a várral és a regénnyel a tábor résztvevői.
Az első foglalkozáson minden diák egy-egy választott karakter bőrébe bújt. 1533-ban járnak, a játék szerint ők még gyerekek, 1552-re válnak felnőtté, amikor katonaként, szakácsként vagy bíróként az egri várban élik át az ostromot.
Beszélgettek a Gárdonyi-házról, a regény keletkezéséről, délután pedig már az íjászattal és a vívással ismerkedtek. A tábor egy Egri csillagok-előadással zárul november végén.