Nyílt napon mutatták be a fejlesztéseket

Nyílt napon mutatták be a több száz érdeklődőnek az egri várban folyó munkákat és a terveket. Helyreállítják a Törökkertet és a Szép bástyát, várfalsétány is épül. A legnagyobb változás a föld alatti folyosókat, termeket érinti. Eddig a rossz műszaki állapot miatt csak a fele volt látogatható, most bejárhatóvá teszik a teljes kazamatarendszert. Új, élményközpontú kiállítások készülnek, hogy aki ide érkezik, átélhesse a múltat – mondta Csillag Tamás projektmenedzser. Állandó kiállítást kap török kor, a várvédelem és az Egri csillagok.

Ha azt mondják, Eger, az emberek kilencven százalékának a vár jut eszébe – mondta Habis László polgármester. Úgy látja: a nyílt nap jogos igényt elégít ki, joggal lehetünk kíváncsiak arra, mit takar az egri vár felújítása, milyen újdonságokat hoz, milyen értékeket tár föl. Több mint kétmilliárd forintból látogathatóvá tesznek eddig elzárt részeket, élményszerűvé válnak a kiállítások.
Berecz Mátyás, a vár igazgatója úgy fogalmazott: szeretnék, ha a vár közösségi találkozóhely is lenne, szerinte a jövőbeli fejlődés motorja az, ha a helyi társadalommal közösen építik a múzeumot.
A vár fejlesztéseire több százan voltak kíváncsiak. Bemutatták azt, hogyan újul meg a fegyvertár, a Szép bástya, a Törökkert, milyen leletekre bukkantak a várbeli ásatásokon. A kazamatában Csillag Tamás projektmenedzser arról beszélt: a legnagyobb változás ezeket a termeket, folyosókat érinti. Eddig a rossz műszaki állapot miatt csak a kazamatarendszer fele volt csak látogatható, most bejárhatóvá teszik a teljeset. Új, élményközpontú kiállítások készülnek, hogy aki ide érkezik, testközelbe kerülhessen a történelemmel, átélhesse a múltat – mondta a projektmenedzser. Az egri vár titkos föld alatti világában bemutatják majd a török kori építészetet, a várvédelmet, de állandó tárlatot kap az Egri csillagok című regény is.
Készül a vár három dimenziós rekonstrukciója, a Dobó utcában gyermekfoglalkoztató épül, innen új bejáratot is kialakítanak: egy aknafigyelő folyosón keresztül lehet majd bejutni a várba. A várrekonstrukció teljes költsége több mint 2,1 milliárd forint.