Komposztálással is spórolhatunk

Nyáron több növényi hulladék keletkezik a háztartásokban, de a kommunális szemét mennyiségét komposztálással akár 30 százalékkal is csökkenthetjük. Az udvar végében kis helyen is felépíthető a komposztláda, ahol a kerti és konyhai szemétből mesterséges humuszt állíthatunk elő. A komposztáló nem lesz büdös, ha megfelelően alakítjuk ki.

Krumplihéj, kávézacc, növényi nyesedék, fű – csak néhány azokból a hulladékokból, amik felhasználhatók a komposztáláshoz. A háztartási szemetünk mennyiségét akár 30 %-kal is csökkenthetjük így. A kertészeti üzletekben lehet kapni műanyag, vagy fa ládát, de akár egy egyszerű dróthálóval is létrehozhatjuk a saját komposztálónkat.

Fontos, hogy lehetőleg árnyékos helyre építsük, mert akár 60 fokra is felmelegedhet a bomló szerves anyag.

A bomlásban lévő szerves anyagok levegőzését átforgatással, szellőztetéssel biztosíthatjuk. A célra tökéletesen megfelel egy régi seprű nyele is, amivel a komposztáló résein keresztül megmozgatható a hulladék. A felhasznált anyagoktól függően akár fél év múlva barna színű, könnyen morzsolható komposzthoz, azaz mesterséges humuszhoz juthatunk, amit felhasználhatunk például kerti talajjavításhoz vagy cserepes növényeink átültetéséhez.