Régészeti feltárás

A Végvári vitézek terén, a próbafeltárás során a három kutatógödörben olyan régészeti leletek kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy az újkori mellett középkori, török időkből származó további leleteket, épület maradványokat rejt a föld. A kivitelezés folytatása előtt így szükségessé vált a teljes érintett terület, mintegy 250 négyzetméter előzetes feltárása. A Dobó-szobor viszont már augusztus elején visszakerülhet a helyére.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Végvári vitézek terén a próbafeltárás június végén zárult. A leletek alapján eldőlt, hogy a munka további folytatása előtt szükséges a terület előzetes feltárása. A patak felé eső részen, ott ahol a tervek szerint a lépcsős részt alakítják ki, a közműkiváltás közben nem csak újkori falmaradványok kerültek elő. A mintegy 250 négyzetméteres területet 3,5 méter mélységig tárják majd fel a régészek. A munka előreláthatóan 2,5-3 hónapig tart, amit a város finanszíroz. Ennek összege körülbelül 25 millió forint. A tér átadása így mindenképpen jövőre csúszik át. A Végvári vitézek szoborcsoport tervezett helyét mindez nem érinti. A lovasok a tervek szerint már idén a helyükre kerülnek.
Közben a Dobó téren is folyik a munka. A Dobó-szobor régi talapzatának elbontása után most építik az újat. Ahol kellett, új kővel helyettesítették a régit, a kőgömbök közül már többet restauráltak. A tervek szerint augusztus elején visszakerülhet a helyére a szobor.