Forralva isszák a vizet – e.coli baktérium öt településen

E.coli és coliform baktériumot találtak öt mátrai település, Parád, Bodony, Mátraballa, Parádsasvár és Mátraszentlászló ivóvizében. A hatóság arra hívta fel a figyelmet: csak forralás után igyanak a vízből, még a fogmosáshoz is ezt ajánlják. A szolgáltató szerint helyi a közkutakat érintő problémáról van szó.

Parádfürdőn, a kórház mögött is lajtos kocsi áll. A turisták és az itt dolgozók is ennél töltik meg a poharukat. A közintézmények, szállodák zacskós vizet kapnak.
A szolgáltató rendszeresen ellenőrzi a vízminőséget. Néhány napja jelezték: a Mátra öt településén a jogszabályoktól eltérő értékeket mértek néhány ritkábban használt közkútnál. Ecoli és coliform baktériumot találtak a mintavételkor. A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve az egészségügyi kockázatot mérlegelve azt ajánlja: két-háromperces forralás után használják csak a vizet ivásra.
– Az ivóvíz forralás nélküli fogyasztása úgynevezett enterális tüneteket okozhat, gyomor – bélrendszeri panaszokkal járhat, hányással, hasmenéssel – mondja dr. Papp Zoltán osztályvezető tisztiorvos.
A szolgáltató szerint lokális a probléma, ezekről a kutakról egyébként is kevesen kevés vizet fogyasztottak. Azóta az ÉRV Zrt. kicserélte a közkutak belső elvezető szárát. Most várják a kontrollvizsgálatok eredményét.
– Még hétfőn este kétféle mintát vettünk, vettünk egy akkreditált mintát, illetve vettünk olyan mintát, amit úgy hívnak, hogy gyorsteszt, Talán azt elmondhatom, hogy a gyorsteszt szerint semmiféle elváltozás nincsen – emelte ki Molnár Attila, a szolgáltató ÉRV Zrt. műszaki igazgatója.
Parád polgármestere, Mudriczki József úgy látja: pánikra nincs ok, de elővigyázatosak.
– A lakosság tájékoztatása megtörtént internet illetve hangosbemondó útján, majd ezt követően kerestem a helyi háziorvost, hogy a problémára utaló megbetegedés történt-e, ő elmondta, hogy ilyen Parád településen nem volt.
A szolgáltató bízik benne, hogy az úgynevezett akkreditált minta is minden településen megfelel majd a vonatkozó szabályoknak. Addig is Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón forralják a vizet.