Százráncú köpeny, szalagos bot – felavatták a fertálymestereket

Felavatták a fertálymestereket, idén is tizenhatan vették vállukra a százráncú köpenyt. Az újonnan elválasztott negyedmestereknek Várkonyi György Olivér főkapitány azt tanácsolta: legyenek bölcsek döntéseikben, és tartsanak ki. A polgármester a város egyik legpatinásabb civilszervezetének nevezte a testületet, olyannak, amely fontos értékeket hordoz.

A hagyományokhoz híven szentmisével kezdődött a fertálymesterek avatása. A Bazilikából az elhunyt fertálymesterek emlékére állított kopjafához mentek, hogy imát mondjanak egykori társaikért.
– Valószínűleg a török kiűzése után jöhetett létre a fertálymesteri intézmény, amikor újra kellett szervezni a közigazgatást – mondta Várkonyi György Olivér, a testület főkapitánya. A hivataluk jelképeit letevőknek azt mondta: továbbra is fertálymesterek maradnak, a város, a hivatal érdekeit képviselik. Az újaknak pedig azt kívánta, hogy legyenek bölcsek döntéseikben, tartsanak ki, hiszen a mai, széteső világ nagy próbatétel.
A fertálymesterek esküt tettek a város főbírója előtt, hogy tiszteletben tartják a város törvényeit, és saját példával járnak elöl, majd a kiérdemült fertálymesterek átadták a százráncú köpenyt és a szalagos botot utódaiknak.
Eger értékei iránt elkötelezett polgárok vállalnak tisztséget a fertálymesteri testületben – fogalmazott Habis László polgármester. Eger megújul , sokszor halljuk ezt – mondta, majd hozzátette: ehhez elengedhetetlen kötőanyag az együtt gondolkodás és cselekvés, ebben számít a testület új tagjaira is.
– Ápolják az értékeket és továbbadják azt – ígérte meg a 2014-re elválasztott fertálymesterek nevében Tarsoly József hegybíró.
A fertálymesteri testület Eger egyik legpatinásabb civilszervezete, fontos értékeket hordoz – mondta a Lokálpatrióta Egylet bálján Habis László. A bált a fertálymesterek és a tavalyi évben megválasztott Eger Csillagai tiszteletére adta az Egri Lokálpatrióta Egylet.