Gárdonyi-ház – tavaszra megújul az épület és a kiállítás

Megerősítették a falakat, elkészült az új tető is – folyik a Gárdonyi-ház felújítása. Nemcsak az épület újul meg, hanem a kiállítás is. Nagyobb hangsúlyt kap az Egri csillagok, Gárdonyi titkosírása. Az emlékház március közepétől látogatható újra.

A Gárdonyi-év karácsony előtt, a zeneakadémiai koncerttel hivatalosan véget ért, de a programok nem zárultak le. Még folyik a Gárdonyi-ház felújítása, tovább él a vándorkiállítás, a Gárdonyi kuckó.
A Gárdonyi-házat ősszel kezdték felújítani, most a festésnél tartanak. A falak és a díszítőelemek lágyabb színűek lesznek, mint eddig voltak. Az egyik szobát kékre, a másikat barnára festik.Szerkezetileg megerősítették az épületet, a tetőt kicserélték, újravakolták a falakat. A tereprendezési munkák hiányoznak még.
Hátra van még a padló festése, a villanyszerelés. Problémát okoz az, hogy nehezebben száradnak a falak, de a felújítás jó ütemben halad, tartható az átadási időpont – mondja a műszaki vezető. Az épület mellett a kiállítás is megújul: nagyobb hangsúlyt fektetnek majd Gárdonyi titkosírására, az Egri csillagokra, bemutatják az idén vásárol leveleket.