Érdekességek, titkok Gárdonyiról

A felújított Gárdonyi-házat nézhették meg az Egri séták résztvevői Szalainé Király Júlia irodalomtörténész – muzeológus vezetésével. Az irodalomtörténész több titkot is elmondott Gárdonyiról: a cédulázási szokásairól, a titkosírásáról. Arról is beszélt: csak egy újságcikknek köszönhető a legenda miszerint Gárdonyi remete életet élt Egerben.

Gárdonyi főiskolai hallgatóként került először Egerbe, lakott az Arany János utcában egy kofaasszony kosztosaként, majd a Tündérparton egy szobában, ami olyan kicsi volt, hogy ha látogatókat fogadott, csak az ablakon keresztül tudott velük társalogni, mert nem fértek be – mesélte Szalainé Király Júlia irodalomtörténész az Gárdonyi-háznál. Gárdonyi sokat fázott és éhezett Egerben, volt olyan nap, hogy egy kiflit evett egész nap. Mikor sikeres pesti újságíróként otthont keresett, eszébe se jutott Eger, visszajött lefotózni, hol élt diák korában, és beleszeretett a későbbi háza fekvésébe. Amikor ideköltözött, helyreállították a házat, később megvette a szomszédos telkeket, és kezdett kialakulni a közel ötholdas Gárdonyi-birtok. Parkot alakított ki, külföldi útjairól különleges növényeket hozott.
Az Egri séták résztvevői megtudták: Gárdonyi még regényei, novellái helyszínét nemcsak elképzelte, le is rajzolta. Cédulákra jegyzett mindent, titkosírással írt füzeteit, mesterkönyveit pedig szerette volna, ha halála után megsemmisítik. Egyáltalán nem volt remete, egy újságcikkből ered a legenda. A felújított Gárdonyi-házat idén tavasszal adták át. Megerősítették az alapokat, megújult a tető, újrafestették az író otthonát, restaurálták a bútorokat, rendbe hozták a műtárgyakat. A következő Egri séta a Beszélő házak címet viseli, a Széchenyi utca híres lakóit mutatja be.