Diabétesz világnap

Az utóbbi húsz évben nyolcszorosára nőtt a világon a cukorbetegek száma, ma több mint 300 millió cukorbeteg él a világon, ez a szám évente hétmillióval növekszik. A diabétesz világnapon a betegség veszélyeire hívta föl a figyelmet az Cukorbetegek Egri Egyesülete is. Koleszterint és vércukorszintet mértek, szombaton előadásokat hallgathattak a cukorbetegek, majd figyelemfelhívó sétára indultak a kék fénnyel megvilágított Török fürdőhöz.

Novemberben a világ 130 országában rendezik meg a diabétesz világnapot. November 14-én született ugyanis az inzulin felfedezője, egy kanadai orvos. 2006-tól az ENSZ hivatalos világnappá tette a diabétesz világnapot, ezzel is elismerve azt a veszélyt, amit a cukorbetegség rohamos terjedése jelent. Az előrejelzések szerint 2030-ra a cukorbetegség lesz az egyik leggyakoribb betegség. A Cukorbetegek Egri Egyesülete 250 tagot számlál, az idei programjaikon 1200 emberrel kerültek kapcsolatba. A korai felismerést, a szűréseket népszerűsítik, így a világnaphoz kapcsolódva is végeztek koleszterin- és vércukorszintmérést. A kórházzal közös szűrőnapon 180 ember koleszterinszintjét mérték meg. Karácsonyi receptbörzét is tartottak.
A rendezvényen arra is felhívták a figyelmet: a cukorbetegség megelőzhető, sőt a kialakult cukorbetegség odafigyeléssel, kezeléssel vissza is fordítható. A figyelemfelhívást szolgálja az is, hogy világszerte kék fénnyel világítanak meg különböző látványosságokat, műemlékeket. Az egri cukorbetegek kék lufikkal sétáltak a kék színnel megvilágított Török fürdőhöz. A kék kör a cukorbetegség nemzetközi jelképe.