Ilyet még nem pipáltunk!

Magyarországon a dohányzáskultúra a 16. században, török közvetítéssel alakult ki. Akkoriban még cseréppipát használtak az emberek. Ezekből a maradványokból különösen sok került és kerül elő Egerből, a vár területéről. A témával kapcsolatban, régészek bevonásával szervezett konferenciát a Dobó István Vármúzeum.

Bujdosné dr. Pap Györgyi szakmai igazgatóhelyettes megnyitójában kiemelte, a Zárkándy-bástya feltárása során most is nagyszámú leletegyüttes, köztük török kori cseréppipák és töredékek kerültek elő. Eger 16. században betöltött különleges helyzetéből adódóan az egri vár fontos terepe az ezzel kapcsolatos hazai kutatásoknak. Dr. Szabó Jolán, a megyei levéltár igazgatója Kovács Béláról, arról az emberről beszélt, aki először dolgozta fel az egri, akkor több mint 700 darabos leletegyüttest.
Hazánkban – török közvetítéssel – a 16. században honosodott meg a dohányzáskultúra, illetve a cseréppipák használata. A volt muzeológus-levéltáros cseréppipákkal kapcsolatos munkáját most a fiatalok folytatják. Varga Emese kutatása az ötvenes évek leletanyagaival egészült ki. A Vármúzeum birtokában ma már 7000 pipa, illetve pipatöredék található.
Egerben eddig 35 arab feliratos, illetve mesterjeggyel, vagyis a készítő védjegyével ellátott cseréppipa került elő. Ezeket a mindennapos használati tárgyakat remélhetőleg hamarosan önálló kiállításon is láthatja majd a nagyközönség.