Reagál a város a szobor becsomagolására

Értékeljük az éjszaka – tréfás kedvükben – a Dobó téri szobrok egyikét beburkoló ismeretlenek szándékát, szerintünk azonban az általuk választott módszernél vannak alkalmasabb eszközök is a köztéri alkotások megóvására, karbantartására – áll Rázsi Botond alpolgármester reagálásában.

Sajtóközlemény:

Értékeljük az éjszaka – tréfás kedvükben – a Dobó téri szobrok egyikét beburkoló ismeretlenek szándékát, szerintünk azonban az általuk választott módszernél vannak alkalmasabb eszközök is a köztéri alkotások megóvására, karbantartására.

Mint ahogy a humorban, a városfejlesztésben sem ismerünk tréfát: Eger Önkormányzata nagy figyelmet fordít a közterületeken található, csaknem 100 alkotás (szobor és emléktábla) megóvására, kezelésére, szükséges felújítására. A belvárosi rehabilitáció keretében újul meg a Dobó tér mindkét szoborcsoportja, de szintén ebből a forrásból már restauráltattuk az Irgalmas-kápolna és a Minorita templom homlokzati műalkotásait.

A renoválások mellett – csupán a közelmúltból is – szép példák sorolhatók új alkotások létrehozására: Deák Ferenc és Rákóczi Ferenc mellszobrai a róluk elnevezett utakon, és a Szépasszonyvölgyben létesített díszkút. Emellett városunk a Gárdonyi Emlékévnek köszönhetően hamarosan egy Gárdonyi szoborral is gazdagodik a róla újonnan elnevezett téren (a Centrum mellett), így a Dobó – Gárdonyi – Végvári vitézek tere (volt Szúnyog-köz) mindegyikét a belvároshoz méltó, oda illő szobrok díszítik majd a történelmi belváros megújításának köszönhetően.

Önkormányzatunk a napokban nyújtott be egy pályázatot, annak érdekében, hogy a számos országban már jól ismert, fiatal egri művésznek, Rostás Bea Pirosnak is köztéri szobra legyen Egerben, már a jövő évben. A szobor „Generációk” néven, a Felsővárosban, a Nemzedékek terén, az egykori fényszobor helyén áll majd, létrehozásához önerő biztosításáról is döntöttünk. Emellett tervezzük, hogy további, hasonló témában kiírandó pályázatokon is részt veszünk a jövőben.