Végvári vitézek tere

Lezárult a Végvári vitézek terén a próbafeltárás. A három szelvény alapján arra következtetnek a régészek, hogy korábban a teljes terület beépített volt. A héten indult az előzetes feltárás, ami három hónapig tart majd.

A Végvári vitézek terén a próbafeltárás az elmúlt héten zárult. Az eredmények azt mutatják, hogy a munka folytatása előtt szükséges a terület előzetes feltárása. A Dobó István Vármúzeum régészei a három szelvény alapján arra következtetnek, hogy korábban a teljes terület beépített volt. Több korszak maradványai kerültek elő.
– Az előzetes feltárás tervezett időtartama három hónap. Ezután készül egy műemléki értékelés, amit majd össze lehet vetni a korábbi tervekkel – nyilatkozta Tuza Róbert, a Városüzemeltetési Iroda vezetője.
A tervek szerint a volt Szúnyog közben – vagyis most már a Végvári vitézek terén – helyezik majd el Kisfaludi Strobl Zsigmond korábban a Városháza előtt álló szoborcsoportját. A patak felé itt lépcsőzetes lejáratot, egyfajta kis rakpartot terveztek. A szomszédos, a patak túloldalán található Gárdonyi térhez hasonlóan itt is jelentős zöldfelület lesz majd.