A korrupció ellen

Az Állami Számvevőszék minisztériumokkal és a kormányhivatalokkal közösen dolgozik azon, hogy a lehető legkisebb legyen a korrupciós kockázat, mindent meg kell tenni azért, hogy a közpénzek elköltése átlátható legyen – hangzott el a témában rendezett konferencián Egerben. „Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál” címmel országos tanácskozás-sorozat indul, ennek első állomása volt városunk.

Az integritás feddhetetlenséget, átláthatóságot, becsületességet jelent – mondta el Horváth László kormánymegbízott a tájékoztatón. Ennek rendszerét kell kialakítani, működtetni. Hozzátette: a jó állam megteremtésének alapfeltétele, hogy az állam polgárai bizalommal vannak az állam iránt.
Országos konferenciasorozat nyitóeseménye volt az egri, ahol közigazgatási szakemberek kaptak tájékoztatást a feladatokról, megismerhették a törvényességi felügyeleti munkával kapcsolatos tapasztalatokat. Dr. Szabó Erika területi közigazgatásáért felelős államtitkár kiemelte: hamarosan egy konzultációs testületet hoznak létre, mely az eddigi munkát összegzi, s megszabja a további feladatokat.
Az Állami Számvevőszék munkáját 2011. júliusában született törvény szabályozza, s nemcsak az a feladatok, hogy a hibákat feltárják, hanem az is, hogy segítsék az integritásalapú közszolgálati kultúra megteremtését.
A rendezvénysorozat keretében minden megyében tartanak majd hasonló konferenciát, december közepén zárul a program.