Vidék kaland

Idén 43 városi fiatal ismerkedhet meg a vidéki és gazdálkodói élet szépségeivel és nehézségeivel a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) Vidék Kaland Programjában. A 35 év alatti „kalandorok” öt napot tölthetnek munkával magyarországi vagy tíz napot székelyföldi családi gazdaságokban. A Budapestről érkezett Mendly Dorottya egy ostorosi szőlészettel, borászattal foglalkozó gazdaságban állt munkába.

Metszi, kötözi a szőlőt Novaj határában a Budapesten élő Mendly Dorottya. A politológus lány szerint a Vidék Kaland elnevezésű program kiváló lehetőség arra, hogy testközelből ismerje meg a mezőgazdaságban élők munkáját, mindennapjait.
Az Agrya 2011-ben az Európai Bizottság támogatásával indította el a Vidék Kaland Programot, melynek célja hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a mezőgazdaságot, megpróbálja eloszlatni a tévhiteket, s a fiatalok megérezzék a gazdálkodás hangulatát. Sebők László 15 hektár szőlőültetvényen gazdálkodik Eger, Ostoros, Andornaktálya és Novaj határában. Szüleitől 2007-ben vette át a gazdaságot, azóta folyamatosan fejleszti. A tavalyihoz hasonlóan idén is örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez. Tapasztalata szerint ugyanis kevés vagy sokszor téves elképzelés él a köztudatban a mai vidékről.
A fiatalok ellátásáról, szállásáról és a program költségeiről a gazdáknak maguknak kell gondoskodniuk, míg a résztvevők az interneten teszik közzé az egy hét alatt szerzett élményeiket, tapasztalataikat.